klik sini tuan...

Wednesday, August 20, 2014

Sri Lanka- Part 2 substation 1(lol)

Salam..................
hah! meh sambung balik citer 2 bulan lepas.. hahaha.
tak abis lagi kan citer pasal sri lanka, eh, kau sampai2 airport je bebel2 nye lepas tu, aku dah tak sambung dah. kahkahkah. entah ape2 kan.


so, lepas aku bertungkus lumus settlkan isu visa aku kat airport, so, abis la, aku pun selamat la dapat visa kedua, dengan bayaran 25USD. so, aku pegi beli simcard dan tanya dekat orang tu mana stesen bas paling dekat, and aku nak pegi ke Sigiriya, esoknye. tapi mereka nasihatkan aku untuk dapatkan khidmat tourist guide yang ada kat situ sebab aku travel alone. so dorang tak rasa aku selamat jalan sorang2. aku ni bajet da la ciput (kalau ko byk duit pun ko kene jawab ciput wehh. sebab mesti dorang nak mark up lagi kan), lepas tu lama sangat aku berurusan dengan tourist guide kat airport tu, dari pukul 11am sampai pukul 2pm, semata mata sebab aku taknak bayar lebih. hahahah.. aku dah amik2 beg sandang, buat2 nak blah dari situ, sebab lebih dari 1000rm, aku takkan amik dorangnye perkhidmatan. padahal,m nak duduk negara orang sampai 6 hari, pastu nak bayar murah2 je mane nak dapat kan? hahah..

lepas ding dong, ding dong aku perunding, dorang setuju untuk charge aku rm1200. termasuk 1 driver, 1 kereta aircond, hotel disetiap bandar perhentian, makanan driver dan petrol. sume siap..


ni annura, driver aku sepanjang 6 hari kehulur kehilir. jadi bodyguard jugak ni.,

restaurant halal pertama aku pergi di Sri Lanka. order nasi goreng harga 350rupee. lebih kurang RM9. punye laaa banyak, mcm 4 orang makan. rupenye dorang memang makan big portion.



dekat Sri lanka, drive hanya boleh 40km/h sahaja, dan jarak antara satu bandar ke 1 bandar makan hampir 200km.. jadinya, ko bayangkan je la, aku duduk dalam kete sampai panas bontot, tak sampai2 lagi. termpat pertama aku nak pegi adalah Sigiriya Lion Rock, tempat yang dianugerahkan Unesco sebagai "tempat ke 8 ajaib di dunia'.. haaaaa.. gitu, so, kami pun berlepas, aku sampai sane dah malam, lebih kurang pukul 5 petang.. di Sri Lanka, 7 malam dan gelap gulite mcm pukul 9pm. ye la, matahari naik sama je dengan Malaysia, tapi die punye jam lewat 2jam setengah dari waktu kita. so, pukul 7pm, memang dah gelap dahh.. 


ok, ni rest house yang aku duduk 1 malam. area kawasan Sigiriya,  Banana Rest House. bilik selesa, siap ada kelambu, depan bilik aku ni adalah taman tanam daun bawang, hahaha, gambatr mane entah aku letak.. dorang punye layanan memang tip top ok. semua benda kau call/ panggil je, dorang buat la. penginapan aku anggarkan dalam USD25 1 malam. boleh la... 

 kat sini, hotel murah2 pun dorang memang layan mcm raja punye. and takde hidangan air dalam cawan, semua air akan dihidang dalam jug kecil, korang tuang la sendiri. hehe. mcm kalau kite order earl Grey Tea dekat secret recipe kan, dorang bagi Pot yang kecik tu kan... haaa, gitu la.. ni gambar masa aku bangun pagi2 dah nak bersiap memanjat batu Sigiriya tu... kat sini, pagi petang siang malam, tak abis2 dorang bagi kau makan pisang, apehal entah! hahaha




ok, aku dah sampai di Sigiriya Lion Rock. kat belakang aku tu nampak tak??? ok, lepas ni citer nak panjat die plak... owh, masuk taman negara ni kene rm100 /30usd. huhuhu.. nasibla, tiket paling mahal aku penah bayar..

eh, ye ke?
rasanya paling mahal disneyland hongkong, rm175. tp berbaloi la. heheh. ok. sambung nanti ea!






Wednesday, August 6, 2014

RAJIN

arghhhh..

hello!

pls give me semangat rajin untuk update this blog!!

hehehe.

i got a lot to share, especially my Sri Lanka travel log story.

and, SOON!

my upcoming project!! insyaAllah.

wish me luck guys!

<3 p="">

Wednesday, July 23, 2014

BREATH



give me time,
give me sometimes,

i want to take a breath and lean back,
i want to think and digest,

because i deserve happiness.

im tired of un-known and un answered question.
im tired of being foolish all the time.

being told that and this,
being push to digest and swallow everything 'is fine and will be fine',

just give me time.
ada jodoh ada la.





Friday, July 11, 2014

Sri Lanka- The Pearl Of Indian Ocean Day 1

Salam,

ok.. y sri lanka? saya pun tak tau nak jawab ape. hahah. just kebetulan lepas saya terpaksa cancelkan trip Australia saya, saya main click2 dekat google, the best beach in the world, or top 10 beautiful beach, sebab saya nak pegi kawasan pantai, dan overseas. taknak dalam malaysia, and saya jumpa 1 entry ni, tulis " negombo sri lanka- the pearl of indian ocean, known as second maldives'

haa, gitu la.
so, trip tu supposenye pegi at least 2 orang, tapi last minit member saya kate die kene denggi dan warded.. hishh. so, saya semua dah ready, tinggal nak fly je, so saya pun pegi je la sorang2.

tiket ke sri lanka, dengan perjalanan penerbangan 3jam 30minit, merentasi indian ocean,

RM780. return, sebab saya beli nak kata on the spot ye jugak.kalau air asia promotion, ade sampai rm380 pegi balik, manyakkk untung!

RM99/USD30 untuk visa, kalau apply online di sri lanka ETA website(2 jam je approval, lepas tu print), kalau tak sempat, atau tak tahu, sri lanka memang sangat2 senang nak apply visa, pegi je, sampai dekat airport tu, carik imegresen dia, ade kaunter,

1-2hari trip to sri lanka- free visa
2. kurang 5hari - 25usd /75rm
3. lebih 5 hari - 35usd/ rm100++

apply on the spot, on the spot jugak lulus, tak payah pakai travel agent mahal gilos, and die siap tipu ko lagi kate seminggu baru siap so kene bayar lebih dari 100. rugi! so, better buat online, korang save rm15.

so, aku pun survival pegi sorang2, kacak gile. kan? berani tak berani tu, alhamdulillah, aku selamat pegi dan balik dah pon.



alhamdulillah, setelah 3jam  30minit atas flight yang sangat2 boring bagi aku. hahah. apehal entah. boring gile, aku tido je manjang... aku sampai pun kat airport bandaranaike Airport, Colombo, Sri Lanka. 

airport die biasa2 saje, dan tak serabut sangat sebab tak banyak kedai. 

first thing first masa kau sampai kat negara orang:
1. pegi information kaunter mintak map -free map
2. carik the best simcard servis yang ada kat negara tu.
3. pls laa, mane2 pun ko pegi, ko mintak je kurang, sebab confirm dorang markup harga gile2. heheh. so, tawar menawar itu penting. 



kat atas ni map negara die, bukan map sangat la, dalam map untuk tourist die akan listkan tempat2 menarik yang kau boleh lawat bile sampai sane, standard map. heheheh. disebabkan aku dah google dan buat homework dulu, tempat ape aku nak pegi, so mcm takde la kekok sangat... 

then, aku proceed ke imegresen kaunter untuk aku masuk negara dia, dan check in passport aku. gile drama time ni tau! aku beratur mcm biasa, bila tiba time aku, pegawai tu cakap bahase Sinhala (use by sinhalese people) die bunyi macam tamil, tapi bukan tamil, dan jauh dari tamil..kalau orang tamil dengar confirm tak paham. hahaha. 

so, Sinhala adalah salah satu bangsa dekat sane, yang menganut agama budha, kebanyakkan nye budha, dan cristian, jarang2 kau nampak dorang ni adalah hindu. ahli politik dia pun, majority nya diconquer oleh Monk (sami budha)... dah dalam parlimen sume pakai pakaian sami. kihkih. 

so, teruskan cerita imegresen, aku nye visa ade problem. takde dalam sistem dorang, aku dah mcm "sudahhh, guane terr.." dah le sensorang ni, kang kene pau ke ape kang, camno? rupenye bile cek2, aku salah masukkan tarikh birthday, patutnya 31/5 tapi aku terkey in 15/5.. ape ke sengal, dah memang salah aku kan..

pegi kat imigresen office, sembang2 dengan pegawai die... aku dah merayu dah, lepaskan je la, sebab aku dah bayar 30USD untuk visa masa aku apply on9. so, aku cakap " can i see your boss or someone who can help me fix all this? i know this is my fault, but its only my birthday date, nothing serious"

hahah. kemain tak serius nye kan.. mula-mula dorang refuse, but owh man, standard la, kastam ke ape ke, mesti ade Lobang-Lobang tikus untuk masuk kan?? heheh.. lepas aku dah ke hulur ke hilir jumpe pegawai die sume, aku cakap lagi sekali dengan kaunter tu, "bring whoever who can help me! i dont want to pay 30USD.."

sebenarnye memang tak boleh, aku memang kene apply semula. dan bayar semula 35USD sebab aku buat kat kaunter, so ade sorang pegawai ni, jumpe aku, dah ding dong ding dong, aku ckp " i know this is my fault, can u give me cheaper price, this is my first time in sri lanka.. bla, bla, bla."

then, aku kene bayar USD25 je.. hehehe. selamat aku! tapi dah rugi la, dalam RM75 gitu.. 

ok.. nanti sambung. penat la, nak type. ahaha




Wednesday, July 9, 2014

CRY BABY

Assalamualaikum,

Ya I know...
I forgot to update my blog as I promises, (im too bz guys, dont u see me bz updating my instagram?)
I owe u some sri lanka story, n some vietnam story, later k.

Its 3.39am now,
I cant sleep all night..
(Mcm dh ada anak plk kann, teeheehee)
Im updating thru my note 8.0.. apologize for the typo here n there...

So,
Tlking about baby,
Ya.. I just read a few blogs updating their son's first year old.
Some of my friends keep updating her baby progress day by day,
Some complaining about their babies dont want to eat,
Some said their babies now know how to selfie..

Urghhh..
Killing me.
I is jeolous!!! :p

Yes, of coz I am!
Stop updating guys!

I want my own family.
Little or big, doesnt matter,
10kids are a-mah-zing!

Dear Allah,
This berkat ramadhan,
Pls send me my jodoh.. a good one pls..
As how u met adam n hawa.
(I pray this when I climbed the adamspeak at sri lanka 3weeks ago)

Amin.
Make me build a little(read:big) family,
And guide us to be a better muslim.
Amin. And thank you Allah.





Saturday, June 21, 2014

6D5N

Assalamualaikum,

Alhamdulillah,

Im back home!
My 6 days and 5 night travelling to sri lanka end yesterday.
:)

Not calling it vacation,
Because im doing a lot of outdoor xtvt there.
:)

Will update soon peeps,
Include my -hutang story, vietnam tour.

Bye!

Friday, June 6, 2014

MALDIVES


owhhh MY GOD!
ya ALLAH.

how i miss blogging!
like so so much.

a few little things happened lately around my life,
that i decided to close my blog, for a while.
(u dont notice it, arent u? its ok, nevermind)
because of my paranoia.

some are really annoying,
some choose to not like me, but keep tracking on my blog,
and spread the word..( well, all the previous post is just wrote for u. yes, u)
and some, asking why i keep my blog private?

well,
when this whole week i keep reading some inspired blogs,
and actually, they have thousand of lovers, and thousand of haters too.
they keep on blogging,
and keep on with their life.

well,
fuck off to the haters,
get a life, people!
why menyibuk with someone else business,
if u dont really care about yours? kan?

so,
i decided to open back my blog,
let haters do their job.
and i keep posting what ever i like to keep on tracking myself,
actually this is my -tea-session-evening book to read.
well, imagine that im old, sitting at my balcony face the beach(cewah),
tapping on my IPAD and reading my blog.
AWESOME!

so,
hello bloggers,
and hello u (who dont have a blog, but keep stalking)

welcome to my world.

well,
i got 1 more week before i fly to Sri Lanka.

HELLO MALDIVES. -love-love.
:)