klik sini tuan...

Wednesday, July 23, 2014

BREATH



give me time,
give me sometimes,

i want to take a breath and lean back,
i want to think and digest,

because i deserve happiness.

im tired of un-known and un answered question.
im tired of being foolish all the time.

being told that and this,
being push to digest and swallow everything 'is fine and will be fine',

just give me time.
ada jodoh ada la.





Friday, July 11, 2014

Sri Lanka- The Pearl Of Indian Ocean Day 1

Salam,

ok.. y sri lanka? saya pun tak tau nak jawab ape. hahah. just kebetulan lepas saya terpaksa cancelkan trip Australia saya, saya main click2 dekat google, the best beach in the world, or top 10 beautiful beach, sebab saya nak pegi kawasan pantai, dan overseas. taknak dalam malaysia, and saya jumpa 1 entry ni, tulis " negombo sri lanka- the pearl of indian ocean, known as second maldives'

haa, gitu la.
so, trip tu supposenye pegi at least 2 orang, tapi last minit member saya kate die kene denggi dan warded.. hishh. so, saya semua dah ready, tinggal nak fly je, so saya pun pegi je la sorang2.

tiket ke sri lanka, dengan perjalanan penerbangan 3jam 30minit, merentasi indian ocean,

RM780. return, sebab saya beli nak kata on the spot ye jugak.kalau air asia promotion, ade sampai rm380 pegi balik, manyakkk untung!

RM99/USD30 untuk visa, kalau apply online di sri lanka ETA website(2 jam je approval, lepas tu print), kalau tak sempat, atau tak tahu, sri lanka memang sangat2 senang nak apply visa, pegi je, sampai dekat airport tu, carik imegresen dia, ade kaunter,

1-2hari trip to sri lanka- free visa
2. kurang 5hari - 25usd /75rm
3. lebih 5 hari - 35usd/ rm100++

apply on the spot, on the spot jugak lulus, tak payah pakai travel agent mahal gilos, and die siap tipu ko lagi kate seminggu baru siap so kene bayar lebih dari 100. rugi! so, better buat online, korang save rm15.

so, aku pun survival pegi sorang2, kacak gile. kan? berani tak berani tu, alhamdulillah, aku selamat pegi dan balik dah pon.



alhamdulillah, setelah 3jam  30minit atas flight yang sangat2 boring bagi aku. hahah. apehal entah. boring gile, aku tido je manjang... aku sampai pun kat airport bandaranaike Airport, Colombo, Sri Lanka. 

airport die biasa2 saje, dan tak serabut sangat sebab tak banyak kedai. 

first thing first masa kau sampai kat negara orang:
1. pegi information kaunter mintak map -free map
2. carik the best simcard servis yang ada kat negara tu.
3. pls laa, mane2 pun ko pegi, ko mintak je kurang, sebab confirm dorang markup harga gile2. heheh. so, tawar menawar itu penting. 



kat atas ni map negara die, bukan map sangat la, dalam map untuk tourist die akan listkan tempat2 menarik yang kau boleh lawat bile sampai sane, standard map. heheheh. disebabkan aku dah google dan buat homework dulu, tempat ape aku nak pegi, so mcm takde la kekok sangat... 

then, aku proceed ke imegresen kaunter untuk aku masuk negara dia, dan check in passport aku. gile drama time ni tau! aku beratur mcm biasa, bila tiba time aku, pegawai tu cakap bahase Sinhala (use by sinhalese people) die bunyi macam tamil, tapi bukan tamil, dan jauh dari tamil..kalau orang tamil dengar confirm tak paham. hahaha. 

so, Sinhala adalah salah satu bangsa dekat sane, yang menganut agama budha, kebanyakkan nye budha, dan cristian, jarang2 kau nampak dorang ni adalah hindu. ahli politik dia pun, majority nya diconquer oleh Monk (sami budha)... dah dalam parlimen sume pakai pakaian sami. kihkih. 

so, teruskan cerita imegresen, aku nye visa ade problem. takde dalam sistem dorang, aku dah mcm "sudahhh, guane terr.." dah le sensorang ni, kang kene pau ke ape kang, camno? rupenye bile cek2, aku salah masukkan tarikh birthday, patutnya 31/5 tapi aku terkey in 15/5.. ape ke sengal, dah memang salah aku kan..

pegi kat imigresen office, sembang2 dengan pegawai die... aku dah merayu dah, lepaskan je la, sebab aku dah bayar 30USD untuk visa masa aku apply on9. so, aku cakap " can i see your boss or someone who can help me fix all this? i know this is my fault, but its only my birthday date, nothing serious"

hahah. kemain tak serius nye kan.. mula-mula dorang refuse, but owh man, standard la, kastam ke ape ke, mesti ade Lobang-Lobang tikus untuk masuk kan?? heheh.. lepas aku dah ke hulur ke hilir jumpe pegawai die sume, aku cakap lagi sekali dengan kaunter tu, "bring whoever who can help me! i dont want to pay 30USD.."

sebenarnye memang tak boleh, aku memang kene apply semula. dan bayar semula 35USD sebab aku buat kat kaunter, so ade sorang pegawai ni, jumpe aku, dah ding dong ding dong, aku ckp " i know this is my fault, can u give me cheaper price, this is my first time in sri lanka.. bla, bla, bla."

then, aku kene bayar USD25 je.. hehehe. selamat aku! tapi dah rugi la, dalam RM75 gitu.. 

ok.. nanti sambung. penat la, nak type. ahaha




Wednesday, July 9, 2014

CRY BABY

Assalamualaikum,

Ya I know...
I forgot to update my blog as I promises, (im too bz guys, dont u see me bz updating my instagram?)
I owe u some sri lanka story, n some vietnam story, later k.

Its 3.39am now,
I cant sleep all night..
(Mcm dh ada anak plk kann, teeheehee)
Im updating thru my note 8.0.. apologize for the typo here n there...

So,
Tlking about baby,
Ya.. I just read a few blogs updating their son's first year old.
Some of my friends keep updating her baby progress day by day,
Some complaining about their babies dont want to eat,
Some said their babies now know how to selfie..

Urghhh..
Killing me.
I is jeolous!!! :p

Yes, of coz I am!
Stop updating guys!

I want my own family.
Little or big, doesnt matter,
10kids are a-mah-zing!

Dear Allah,
This berkat ramadhan,
Pls send me my jodoh.. a good one pls..
As how u met adam n hawa.
(I pray this when I climbed the adamspeak at sri lanka 3weeks ago)

Amin.
Make me build a little(read:big) family,
And guide us to be a better muslim.
Amin. And thank you Allah.





Saturday, June 21, 2014

6D5N

Assalamualaikum,

Alhamdulillah,

Im back home!
My 6 days and 5 night travelling to sri lanka end yesterday.
:)

Not calling it vacation,
Because im doing a lot of outdoor xtvt there.
:)

Will update soon peeps,
Include my -hutang story, vietnam tour.

Bye!

Friday, June 6, 2014

MALDIVES


owhhh MY GOD!
ya ALLAH.

how i miss blogging!
like so so much.

a few little things happened lately around my life,
that i decided to close my blog, for a while.
(u dont notice it, arent u? its ok, nevermind)
because of my paranoia.

some are really annoying,
some choose to not like me, but keep tracking on my blog,
and spread the word..( well, all the previous post is just wrote for u. yes, u)
and some, asking why i keep my blog private?

well,
when this whole week i keep reading some inspired blogs,
and actually, they have thousand of lovers, and thousand of haters too.
they keep on blogging,
and keep on with their life.

well,
fuck off to the haters,
get a life, people!
why menyibuk with someone else business,
if u dont really care about yours? kan?

so,
i decided to open back my blog,
let haters do their job.
and i keep posting what ever i like to keep on tracking myself,
actually this is my -tea-session-evening book to read.
well, imagine that im old, sitting at my balcony face the beach(cewah),
tapping on my IPAD and reading my blog.
AWESOME!

so,
hello bloggers,
and hello u (who dont have a blog, but keep stalking)

welcome to my world.

well,
i got 1 more week before i fly to Sri Lanka.

HELLO MALDIVES. -love-love.
:)



Monday, May 26, 2014

Inspired

Assalamulaikum,

first,
remind urself,
Haters gonna hate---> for ever.

U buat salah orang benci,
u tak buat salah, kalau dah benci, orang tetap benci... heheh
U tak penah usik orang tu, ngumpat orang tu, kacau hidup orang tu, or kacau hidup laki orang tu, eh...

tapi,
kalau die dah tak suke u,
and kalau die dah memang SUKE menyibuk hal u or hal orang,
atau hobi masa lapang die, mengumpat,
memang dia akan amik tahu hal u,
update pasal u, u know.. macam orang putih kate, man has to do what man has to do,
so haters gonna do, what haters gonna do.
simple. thats it.

And kalau jenis hobi die mengumpat,
macam kalau tempat kerja dia ada 100 orang pekerja,
die gatal bontot, panas bontot kalau die tak tau cerita ke seratus seratus orang ni,
memang die tak senang duduk uols,
tanye sane sini, u know. KEEP UPDATING.. hehe

sebab tu nabi kate golongan banyak masuk neraka ni, golongan pompuan,
sebab nye, 1 benda ni je la uols yang kite memang susah gileee nak elak,
MENGUMPAT.
kau haji, hajjah, pakai turban,songkok, skirt pendek ke ape ke, pakai slua nampak kesan spender skali pong,
ngumpat ni dah macam sarapan pagi,

tak ngumpat, bleh kene gastrik taw!
haa. gituw!

so, yang soksek2 nak tawu pasal hidup i tu, (eh, ade ke?)
macam nak tau feribadi ke,
uols bace je blog,
tau jugak ye dak, sket2.. heheh
dari tak tau lansong, macam nanti orang kate ketinggalan zaman plak kan?

bab keje,
now dah malas sket...lol.
memang malas pun,
i need that energy back,

kadang2, bile kite dah syok keje kat situ,
lepas tu kite dengar citer macam2,
macam2 tu dari orang yang kite tak penah usik calit, pui, pon hidup die,
kite nye motivation dah down dah kan.
alaaaa..... tak best la gini..
tak buat ape pon, tak kacau laki kau pun, eh kalau kau ade laki la,
kalau takde, kire tak kacau hidup kau pun,
tapi still adeeeee je die tau pasal kite,
keje macam dah tak sedap dah kan?

tapi takpe,
kalau bab2 mcm ni,
back to basic je la,
Allah bersama kita kan?

macam orang putih kata,
"dont judge me, u only see what i choose to show u.."
gitew.

so,
kau ngumpat ape yang kau nampak, ape yang kau lihat,
sebab aku bagi kau lihat,
benda lain yang kau tak lihat,
tak tahu, kalau kau nak mngumpat2 jugak... er.. eh, itu kategori fitnah kan??

plus,
satu lagi, reminder kat diri sendiri jugak,
weh, kat padang masyar nanti,
kau bayangkan 1 1 muke kau nak hadap,
sebab kau mengumpat banyak sangattttttttt....
nak masuk nerake ke?
haaa. bedah sngat mulot kan?

hehe..
lepas tu jangan ingat masa raya kau sibuk2 sengeh mintak maaf tu,
dosa kau tu terhapus.

owh man,
i have to tell u this,
Respect ni kau dapat bila kau bagi dulu.,
Kebaikan ni, kalau tak dapat dari manusia pun, Allah akan kasi,
dalam bentuk ape cara sekalipong,

aku rimas dengan kau sebenarnye. hahahaha
macam kau rimas dengan aku la. so same2 la kite rimas.
haaa! camtu.

u hate me? nevermind, its normal, coz i hate u too.
gitu.

wehhh,
jage kain masing2 la weh,
luar dalam, busuk ke wangi ke,
jage sendiri2.

p/s: PM pon ade facebook.. tak bace paper ke? btw, zaman skang, lelaki pun sibuk jugak nak membedah.. ye, dulu je saya kawan dengan anak jutawan tu, skang tak lagi... (nampak, mcm artis kan statement? hehe. dah kau nak tau benor... tula, buat statement jaje sane sini, cube tanye iols dulu, ape citer, i nak tau pasal hidup u, kisah peribadi u, boleh tak? macam tu haaa.. kau nak tanye, aku cerita je..

pastu sibuk jaje2 kat orang i kawan dengan keling..eh, mulot kau cakap gitu, bukan aku... hahah.. lepas tu taknak tanye, lepas tu bengap tak tau beza lawak dengan serious, lepas tu kan dah dapat dosa.

eh,
iols bukan kawan dengan keling aka india, DUSHDUSH.. meh tumbuk maya sket!
die tu muslim,
islam,
ber bin kan melayu,

i panggil die siva sebab rupe die macam india. wakakak.. sory b.
lepas tu,
ye, die anak jutawan,
so what??
nak kate i gile harte la tewww...

lepas tu, iols dah tak kawan dah dengan die skang,
sebab iols percaya, JODOH tu ALLAH yang tentukan.

kalau tak kahwin, jadilah i andartu. senang. gitu.
asal jangan kacau orang, sakitkan hati orang.
dah.

btw, yang uols panas bontot sangat tu kenape?
hah, ni, i tulis dalam bahase melayu semua ni, sebab i pon bukan pandai sangat bahase inggeris,
graduate pun universiti tempatan je uolss.

:)


owhowh, saya dengar ceramah ustaz kazim pasal PAHALA KAHWIN, basuhkan baju suami pun, beribu pahala isteri dapat, cium suami, kenyit mata kat suami, manje2 dengan suami, jaga aib suami, semua tu dapat pahale babe..

ok, iols nak kahwin! dang! carikkan plssss... iols ni taste tinggi.. HAHAHAHAH..
(tu tak paham gurau la tuw!)

Thursday, May 22, 2014

RESIPI KARI IKAN DENGAN UBI KELING

Salam semua,
Harini nak share resipi.. nampakkkk.. mcm mak2 tak? Haha

Penah dengar ubi keling?
Ade orang pnggil ubikemili..

Rupenye uols boleh google, tapi iols nk share yang iols punye dh siap basuh.. sblm basuh mmg berpasir..




Ok, ubi kemili ini atau dipanggil ubi keling sebab kulitnye hitam. Ketul2 die kecik2 je uols... I pun baru pndai makan ubi ni sebab opismate I bawak dulu2, rupenye bos I mase kecik2 mmg suke makan ubi ni, ni favorite die, cuma skang susah nak carik. Kalau ada mcm I ni, cari di ayer hitam... disebabkan bos I suke, I pun akan bawak la esok siap masak kari.. (nampak, kipas sangat kan.. hahaha)

Ok.. care2 die uols... 
1. Bersihkan ubi, rebus half cook. Buang kulitnye lepas tu guna pisau kikis2 kan je kulitnye.

2. Bawang kecil 5ulas, bwg putih 4 ulas, bunga lawang, kayu manis (bhn penumis la), daun kari, tumiskan semua smpai naik bau n kari tu dh masak la..klu u tak tumis kari smpi msk tu yg buat perot uols memulas2 tu.. 

3. Lepas tu, I guna ikan uji rasyid je uols, yang mate besar tu.. siang bersihkan. 


Dah naik bau benda yang uols tumis tu, I masukkan santan dan air.. 

Then bila santan dah menggelegak kecil, masuukan ubi tadi yang uols lps rebus dah buang kulitnye... biarkan sekejap sampai santan dan warna kari jadi sebati, masukkan ikan, biarkan kari menggelegak besar, rasa kan garam dan perasa,kemudian,bolehlah ketuk 3 4 biji cili api untuk rasa pedas sket... then dah masakkkkk! 




Selamat mencuba uols!